MUSIC FOR STRINGS
door Dirk Brossé en de Young Belgian Strings
Young Belgian Strings
Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin
Dirk Van de Moortel, dirigent
Marie Hallynck, cello
Ana Naqe, sopraan
Lorenzo Gatto, viool
Frank Debruyne, saxofoon
Three Sentimental Waltzes voor strijkorkest en harp (wereldpremière)
Black, White & In Between, voor viool en strijkorkest
To the Unknown Soldier, voor strijkorkest en harp
I Loved You, voor sopraan en strijkorkest
Tango Tout Court, voor strijkorkest
Elegie voor cello en strijkers
Ode an die Freude - opnieuw samengesteld, voor strijkorkest (wereldpremière)
Om de CD "Music for Strings" te kopen,
stuurt u uw bestelling en contactgegevens
(naam, adres, stad, staat, provincie, land) naar ybstrings@gmail.com
en maakt u het juiste bedrag over naar:
Young Belgian Strings / IBAN: BE09 7320 6227 4657 / BIC code CBC : CREGBEBB
De prijs bedraagt 25 Euro per CD, inclusief BTW + verzendkosten binnen Europa.
​
Dirk Brossé en Dirk Van de Moortel zijn al vrienden sinds hun conservatoriumtijd in Gent,
en werken vaak samen binnen het Belgian National Orchestra.
De Young Belgian Strings programmeerden reeds regelmatig composities van Dirk Brossé en zo is het idee ontstaan om een CD uit te brengen met uitsluitend werken van de Maestro.
Music for strings bevat zowel composities voor strijkorkest als composities voor solist en strijkorkest. Het was voor de dirigent en de componist ook vanzelfsprekend een beroep te doen op internationaal gerenommeerde Belgische artiesten als Lorenzo Gatto, Marie Hallynck, Ana Naqe en Frank Debruyne.
Een ongelooflijke line-up voor een 100% Belgisch programma!
De cd werd in augustus 2021 opgenomen in het Résidence Palace in Brussel, met de steun van het Belgian National Orchestra.
Dirk Brossé is gepassioneerd door muziek en werkt wereldwijd als dirigent en componist.
Hij is muziekdirecteur van The Chamber Orchestra of Philadelphia, het kamerorkest Prima La Musica en van de World Soundtrack Awards / Filmfestival Gent. Momenteel is hij verbonden als hoofddocent compositie en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Gent.
Componeerde 400 werken, waaronder concerti, symfonische werken, oratoria, liederen, kamermuziek musicals en muziek voor TV en film. Voor zijn muziek voor de BBC/HBO serie Parade’s End, werd hij genommineerd voor een befaamde Emmy Award.
Dirigeert wereldwijd toporkesten zoals London Symphony Orchestra, Vancouver Opera, Opéra de Lyon, Hong Kong Chinese Orchestra, l’Orchestre de la Suisse Romande en de filharmonische orkesten van Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Basel, Madrid, Birmingham, Ulster, Liverpool, Glasgow, Stavanger, Goteborg, Prague, Copenhagen, Shanghai, Hong Kong, Seoul, Queensland, St Petersburg, Volgograd, Caracas, Hiroshima, Osaka, Munich, Dublin, Krakow, Budapest, Vancouver, Santa Barbara en Los Angeles.
Realiseerde 100 CD opnames en dirigeerde in gerenommeerde concertzalen zoals het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, Royal Albert Hall London, Royal Opera House Covent Garden London, Tokyo Forum, Hollywood Bowl en Kimmel Center Philadelphia.
In februari 2016 maakte Dirk Brossé zijn debuut in de Carnegie Hall te New York.
Dirigeerde in 2021 het afscheidsconcert van Angela Merkel in BOZAR te Brussel.
Dirk Brossé kreeg de titel 'Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen' en werd onderscheiden met oa de 'Gouden Erepenning' van het Vlaams Parlement, de 'Achille Van Ackerprijs', 'Joseph Plateau Honorary Award', de ‘André Demedtsprijs’, 'Award for Excellence in Cultural Creativity' door het Global Thinkers Forum.
Sinds 2010 ereburger van Destelbergen. In 2013 werd aan Dirk Brossé erfelijke adeldom verleend met de persoonlijke titel van ridder. Lid van de Vlaamse Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij is Fellow in Arts & Humanities aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2018 werd hij commandeur in de Leopoldsorde.
www.dirkbrosse.be
Dirk van de Moortel is de stichter en muziekdirecteur van de YBS. Violist binnen de lessenaar eerste violen van het Belgian National Orchestra, hij coacht er regelmatig de leerlingen van de Academies en de Conservatoria die samen met het orkest musiceren in het kader van de pedagogische projecten.
Hj is tevens leraar viool en kamermuziek en treedt op met verschillende kamermuziekensembles van het BNO, het Duo Romanza, het Trio Baroque Amaryllis, het Bel Orchestra en vele andere groepen in België en in het buitenland in zowel klassieke muziek als wereldmuziek en jazz.

Dirk Van de Moortel richtte in 2014 de Young Belgian Strings op, samen met zijn oud-leerling en dierbare vriendLorenzo Gatto, de tweede prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien dirigeerde hij meer dan honderd concerten in binnen- en buitenland en begeleidde hij meer dan dertig internationaal gerenommeerde solisten zoals Lorenzo Gatto, Yossif Ivanov, Tobias Feldmann, Sylvia Huang, Marie Hallynck, Camille Thomas, Victor Julien-Lafferière, Liebrecht Vanbeckevoort , Frank Braley, Julien Libeer, Florian Noack, Jodie Devos, Thomas Blondelle, Ana Naqe, Ana-Camelia Stefanescu, Sophie Hallynck, Hervé Joulain, Ronald Van Spaendock, het Danel Quartet.....
Waarom YBS steunen?
​
Het doel van de YBS is de geselecteerde musici de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, hun kennis bij te werken, op te treden op de meest prestigieuze internationale podia en zich voor te bereiden op een toekomstige carrière in de belangrijkste orkesten van de wereld.
Het werk in het orkest vormt een aanvulling op de muzikale opleiding in hun nationale instellingen.
Wij willen aantonen dat muziek een universele taal is zonder grenzen, en bewijzen dat onze muzikale, pedagogische instellingen van hoog niveau zijn
en overvloeien van jonge talenten.
Onze droom is om de toekomstige actoren van ons cultureel landschap samen te brengen onder dezelfde Belgische kleuren en zo cultuur te laten leven in België!
Wij moeten vechten om onze jongeren de kans te geven hun opleiding te vervolledigen en van hun kunst te leven.
De YBS maakt er een erezaak van haar muzikanten te betalen en hen zo in staat te stellen het beroepsleven in te gaan.
Zij kunnen daarbij rekenen op de steun van trouwe partners zoals Indosuez Wealth Management Belgium en de Nationale Loterij.
Een tweede bron van inkomsten zijn natuurlijk de inkomsten uit de concerten.
Dit dekt echter niet alle kosten, en de solisten en dirigenten stellen zeer regelmatig hun talent en tijd gratis ter beschikking.
Hoe kunt u ons steunen?
Wij hebben u en uw steun nodig om onze jonge musici de middelen te geven om hun ambities waar te maken.
Wij zijn ervan overtuigd dat steun verlenen aan educatieve projecten van hoog niveau tot uw prioriteiten behoort. Elke bijdrage helpt ons de toekomst van de jeugd op te bouwen!
Sponsoring / Mecenaat
​
De YBS steunen betekent deelnemen aan de professionele opleiding van de muzikanten van morgen.
Hun de mogelijkheid bieden om op grote podia op te treden met internationaal bekende artiesten is voor hen een echte kans.
Uw steun is voor ons van essentieel belang om hen dergelijke kansen te kunnen bieden.
Wij zouden u dan ook graag ontmoeten om te bespreken hoe u dit prachtige avontuur kan steunen.
Mogelijk return afhankelijk van het bedrag :
- Zichtbaarheid op het evenement
- Mogelijkheid tot het plaatsen van een banner in de kleuren van de onderneming

- Vermelding van de sponsor op de YBS website

- Onze partners bedanken op de avond van het concert

- Uitnodigingen en CD's te bepalen in functie van het gesponsorde bedrag
Neem voor alle informatie contact met ons op via e-mail op helene_leto@yahoo.fr
YBS geniet fiscale aftrekbaarheid via de Koning Boudewijnstichting (via het Fonds Vrienden van YBS).
Elke gift boven de € 40 is dus aftrekbaar tot 45%.
“Kleine druppels maken grote oceanen”
Contact
U kunt per e-mail contact met ons opnemen via helene_leto@yahoo.fr
​
of telefonisch op 0478/73.01.89 (Hélène Leto) of 0475/75.28.34 (Dirk Van de Moortel)